Biografia

Samuel és un cantautor català amb una dilatada formació acadèmica i autodidàctica alhora, un poeta de la cançó, un artista que sap cantar la bellesa de la vida i de la natura. Influències del rock, el folk, la bosa nova, entre d’altres, han marcat el seu estil dins el panorama musical. Músic prolífic i polifacètic alhora, Samuel Arderiu està constantment a la recerca de nous camins i estils personals.

Cada cançó té per a ell un caràcter diferent, des de la poesia sensual i refinada fins a la crítica més profunda i contundent. Samuel Arderiu és un poeta, un artista compromès. La seva és una poesia espiritual amb un fort caràcter profètic, però renovador alhora.

Samuel és un personatge de formació artística peculiar, un home vital de caire un xic místic, però amb forts continguts humans. Un individu de formació polifacètica:teatre, dansa, música, etc.

Amb una clara definició del camí que segueix, la maduresa i l’experiència marquen pas a pas la línia que el converteix en una figura del panorama musical català actual.

Samuel és poeta d’una nova era, un personatge renovador i transformador el qual, per mitjà de la cançó, està abocat a canviar la nostra societat.

Samuel s’inicià en el món de la música de la mà del seu pare. Ja de jove va manifestar un fort interès pel rock, el blues, el jazz …… . La seva formació seguí diferents camins, però ben aviat s’adonà que la música ha d’estar prop del poble i començà a cantar per carrers i places. Mà a la guitarra, freqüentà aquelles llocs del seu entorn quotidià: Figueres, Roses, Cadaqués, etc.

Avui, Samuel Arderiu ha iniciat un camí professional en diferents sales, havent realitzat un bon nombre de concerts.

El domini de la llengua i de la forma avala aquest poeta. Sembla com si, en la seva poesia, es conjuressin les veus més nobles de la nostra tradició literària. Però, a més, el que ens diu en els poemes és que el paisatge és essencialment identificable amb l’home.

Al.legoria

Samuel Arderiu Català

La poesia és amor, és claror i és foscor, La música genera plor i goig, alhora que envaeix profundament el nostre esperit. La poesia i la cançó de Samuel Arderiu creen sentiments i vivències que permeten contemplar la vida lluny de la vulgaritat quotidiana del món. Elles generen un espai on la vida s’interpreta, no només amb els ulls, sinó amb el cor.

Al•legòrica, lleugera i rítmica, la seva música permet percebre i interpretar alhora l’essència de la pròpia existència. És un clam, un crit sorgit de l’espai més íntim de l’individu. Uns simples acords susciten un xoc sensitiu, una exclamació, un crit de joia, un sentiment d’amor.

Encerclat per la gràcia dels Déus, Samuel Arderiu invoca i conjuga imatges plenes d’associacions imaginatives. És un poeta de la cançó, un ésser intensament arrelat a la vida, un ésser sensible que, a més del coneixement del llenguatge poètic i musical, disposa del do de la intel•ligència i la sensibilitat, un ésser en constant confrontació amb la seva pròpia existència.

Samuel Arderiu és un cor que batega, un esperit que sent, canta i plora, un somni en el qual tot el contingut sensitiu de l’individu esdevé l’essència de la seva música.

Jordi Rodríguez-Amat

Samuel Arderiu espigó